Предизвикателства при лечението на хронична сърдечна недостатъчност

Доц. Ф. Николов

БР.2 / 2007 ТОМ 58 - СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

● Сърдечната недостатъчност е краен стадий в развитието на редица заболявания, като артериалната хипертония, исхемичната болест на сърцето, захарния диабет, клапните пороци.
● Сърдечната недостатъчност е свързана с големи разходи на здравноосигурителната система.
● Въпреки наличието на голям набор-арсенал от медикаменти развитието на сърдечната недостатъчност може да бъде само забавено, но не и спряно.
● Значителният напредък в лечението на сърдечната недостатъчност се свързва с приложението на медикаменти, блокиращи системата ренин- ангиотензин II и симпатиковата нервна система.
Хроничната сърдечната недостатъчност (ХСН) е клиничен синдром в следствие на систолна и/или диастолна дисфункция на сърцето с основни симптоми задух и отоци. 
ХСН ни предизвиква с тенденцията за увеличение на честотата , огромните разходи за лечението и невъзможността да спрем развитието й.
ЕПИДЕМИОЛОГИЯ
С нарастването на възрастта фракцията на изтласкване (ФИ) на лявата камера на сърцето намалява. Според проучването ETICS [1] на 80-годишна възраст 60% от пациентите имат понижена ФИ. От друга страна се забелязва тенденция за увеличаване средната продължителност на живота, което неминуемо води и до увеличение на пациентите с ХСН. Във Франция основният контингент пациенти с ХСН са на възраст от 70 до 85 години. Стига се до парадокса, че успехите в лечението на сърдечната недостатъчност и увеличението на средната продължителност на живота водят до задълбочаване на проблемите, свързани с ХСН. През 2000 г. разпространението на ХСН е 2%, а през 2050 се очаква да стане 8,5% [2, 3, 12-14]. Това води и до значително увеличение на разходите на здравноосигурителната система. Трябва да се отбележи,че в България липсва все още епидемиологично проучванеq отчитащо разпространението на ХСН.
ЕТИОЛОГИЯ
Главните причини за развитието на ХСН са хипертонията, исхемичната болест на сърцето, диабет и клапните пороци [3].
ЕТАПИ В РАЗВИТИЕТО НА ХСН. През последните години се наложи нова класификация в развитието на сърдечната недостатъчност (СН), даваща възможност да се определят медикаментите на всеки етап от заболяването. Налице са следните четири етапа:
етап А – пациенти с висок риск от развитие на СН поради наличие на условия за това (артериална хипертония, диабет и др.). Липсват все още структурни или функционални нарушения на сърцето;
 етап Б – наличие на структурни промени на сърцето, но без прояви на СН до този момент;
 етап В – структурни промени  на сърцето и наличие на предишни или настоящи симптоми на СН;
 етап Г – пациенти с напреднали прояви на СН в покой въпреки максималната медикаментозна терапия.

Доц. Федя П. Николов, Кардиологична клиника, МУ,
ул. “Пещерско шосе” № 66
Пловдив 4002
тел.032 602 354
e-mail:fedyany@yahoo.com

e-mail: ubulms@gmail.com
телефон 0897 07 18 68