Ендотелна дисфункция при пациентки с различна степен на коронарна атеросклероза

С. Денчев, Я. Симова, С. Димитров, Р. Радославова

БР.2 / 2007 ТОМ 58 - ОРИГИНАЛНИ СТАТИИ

       Оценката на исхемичната болест на сърцето (ИБС) при жени нерядко е труден проблем за клинициста. В сравнение с мъжете те имат значително по-изразена симптоматика, по-висока степен на нарушен функционален капацитет и по-малка честота на обструктивна коронарна болест, но са с по-голяма честота на неблагоприятни явления. В определена степен прогнозата при болни с коронарна болест има непосредствена връзка с ендотелната функция. Нарушенията във функцията на ендотела представляват най-ранен етап от атеросклеротичното засягане на съдовете, но съпътстват и по-напредналите атеросклеротични стадии – на развити обструктивни коронарни лезии. Кръвоток-медиираната вазодилатация на брахиалната артерия е метод за оценка на ендотелната дисфункция, който е неинвазивен и информативен .
Целта на настоящото проучване е да оцени връзката на ендотелната функция със степента на коронарна атеросклероза при жени с клинични прояви на ИБС.
Оценката на ендотелната функция се извършва чрез изследване на кръвоток-медиирана вазодилатация на брахиалната артерия, а коронарната атеросклероза се оценява чрез количествена коронарна артериография. Изследваната група се състои от 107 жени.
Данните от количествената коронарна артериография показват при 72 пациентки (67,3%) коронарни стенози под 50% и при 35 (32,7%) – стенози над 50%. Кръвоток-медиираната вазодилатация (средна стойност и стандартно отклонение в %) в двете групи е съответно: 8,598  ± 5,784 и 2,771 ± 3,141, р < 0.001.
Жените с напреднала коронарна атеросклероза показват значимо нарушение в ендотелната функция в сравнение с жените без такава. Съвместната оценка на морфологичните и функционалните нарушения в ендотела с помощта на коронарна артериография и кръвоток-медиирана вазодилатация на брахиалната артерия дава възможност за цялостна оценка за конкретната пациентка в риск.

 Ключови думи: атеросклероза, ендотелна дисфункция, кръвоток-медиирана вазодилатация, коронарна артериография

Адрес за кореспонденция:
 Д-р Яна Симова, Кардиологична клиника,
 МБАЛ “Александровска”,
 бул. “Г. Софийски” №1,
София 1431,
тел: 02/9230353;
 e-mail: ianahr@yahoo.com

e-mail: ubulms@gmail.com
телефон 0897 07 18 68