Психология на предиктивната медицина Емоционални реакции и репродуктивни решения във семейства, подлежащи на пренатална диагноза

С. ШОПОВА, А. ШОПОВА, М. ПЕЕВ, В. ДИМИТРОВА, С. ПЕЕВА,

БР.2 / 2007 ТОМ 58 - ОРИГИНАЛНИ СТАТИИ

Настоящото изследване има за цел да проучи влиянието на пренаталната диагностика върху  емоционалното състояние на пациентите и качеството на тяхното репродуктивно решение свързано със следните фактори: възраст, семеен и образователен статус на бременната; репродуктивна история и фамилна обремененост; ниво на генетична информираност; вид и диагностико-прогностични възможности на манипулацията; качество на семейните интеракции.
Обект на изследването са 120 бременни жени: 30 от ултразвуков скрининг, 30 с фамилна обремененост, 30 за амниоцентеза поради възраст, 30 контроли в репродуктивна възраст.
Използвани са следните изследователски методи: интервю за информираност и оценка на възможностите на пренаталната диагностика; въпросник за тревожност; скала на тъгата при загуба.
Резултатите показват, че най-добре информирани са жени с минал трагичен опит и тези с висше образование. Повечето от жените подлежащи на пренатална диагностика са информирани от личен лекар, от специалист акушер-гинеколог или генетичен консултант. Висок процент от изследваните разчитат на диагностико-прогностичните възможности на манипулацията. Влиянието на вида манипулация върху репродуктивното решение е статистически пренебрежимо.
Налагат се няколко извода, а именно че: репродуктивното решение е в  зависимост от  качеството на генетично   консултиране; нивото на ситуативна тревожност се определя от вида на манипулацията и от репродуктивната история /спонтанни аборти, аборти по медицински показания, мъртво раждане, акушерска грешка, смърт в неонаталния период/ и че решаващи за справяне със загубата са фактори като възраст  и естество на загубата.

Ключови думи:
пренатална диагноза, репродуктивна история, амниоцентеза, вродени аномалии

Адрес за кореспонденция :
Силвия Шопова
Детска Клиника
МБАЛ “Александровска”
Ул. “Георги Софийски ” №1
София 1431
Tел. 9230-640
Fax:  +359 2/ 9230 660
e-mail : sylviashopova@yahoo.co.uk

e-mail: ubulms@gmail.com
телефон 0897 07 18 68