Уморяемост (отпадналост), лъчева терапия и качество на живот на болните с онкологични заболявания

М. Янева, Ек. Петкова

БР.1 / 2007 ТОМ 58 - УМОРЯЕМОСТ (ОТПАДНАЛОСТ), ЛЪЧЕВА ТЕРАПИЯ И КАЧЕСТВО НА ЖИВОТ НА БОЛНИТЕ С ОНКОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

      Уморяемостта се приема като често срещан  симптом и се оценява като страничен ефект при лечението на болните с неопластични заболявания, но нейната поява и въздействие при болни провеждащи лъчева терапия остава скрита и неотчетена.Това е симптом, с който не са добре запознати и не могат да се справят сестрите и рентгеновите лаборанти. Медицината основана на доказателства не осветлява достатъчно етиологията на радиационно-индуцираната уморяемост и не обяснява защо облъчването на някои области причинява по-изразена отпадналост от други.
Отпадналостта може сериозно да повлияе качеството на живот на онколо-гично болните и може да затрудни възможността за самостоятелно обгриж-ване, рехабилитация и възстановяване от лъчева терапия.Честотата на уморя-емостта при болни провели лъчелечение се съобщава в диапазона от 75% до 100% и степента на проява варира по време на провеждането му. Трудно е да се разграничи отпадналостта вследствие на неопластичния процес, съществу-ваща преди началото на лъчетерапията и тази от лечението. Отпадналостта се определя от болните като чувство на изтощение и липса на енергия, често с произтичащо от това трудно концентриране и емоционален дистрес или под-тиснато настроение.Обикновено е тясно свързана с други симптоми с физио-логически, поведенчески, душевни и емоционални проявления. Свързаната с раковия процес уморяемост като резултат от проведеното облъчване е комп-лексен многофакторен симптом с физически и психологически компоненти.
   У нас липсват публикации по въпроса за уморяемостта, лъчевата терапия и качеството на живот на онкологично болните.Познанията в тази посока са необходими, за да се даде отговор за влиянието на лъчевата терапия върху уморяемостта при болните с онкологични заболявания и за ефекта й върху качеството им на живот.

Ключови думи: уморяемост, лъчева терапия, качество на живот

 

Адрес за кореспонденция:

Доц. Д-р М. Янева

Клиника по лъчева терапия

със сектор РИД, МУ

бул. “В. Априлов” № 15А

Пловдив 4002

Тел. 032 602 334

 


 

e-mail: ubulms@gmail.com
телефон 0897 07 18 68