Съществува ли връзка между понятията антигенна мимикрия, епитопно разширяване и патогенезата на пемфигусните заболявания?

Г. Чернев

БР.1 / 2007 ТОМ 58 - СЪЩЕСТВУВА ЛИ ВРЪЗКА МЕЖДУ ПОНЯТИЯТА АНТИГЕННА МИМИКРИЯ, ЕПИТОПНО РАЗШИРЯВАНЕ И ПАТОГЕНЕЗА НА ПЕМФИГУСНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ?

    Патогенезата на пемфигусните заболявания е все още неясна. Целостта на интра- и дермоепидермалната адхезия е от особена важност за интегритета на кожата и лигавиците. Нарушаването им вследствие образуването на определени антитела, насочени срещу протеини на десмозомната плака, стои в основата на пемфигусните подформи. При заболяванията от групата на пемфигуса се намират автоантитела срещу различни тъканни антигени. Въпреки характеризирането на част от антителата и на антигенните детерминанти, към които те са насочени, точната причина и последователността на тяхното активиране не намират все още окончателно решение. Вероятно два са феномените, които обуславят наличието на различни подформи на пемфигуса - антигенната мимикрия и епитопното разделяне. Предполага се, че тези две явления са в основата на образуването на антитела към различни антигенни детерминанти, което обуславя и честите диагностични проблеми при поставяне на началната диагноза, а също така и преминаването на една пемфигусна форма в друга.

 Ключови думи:  антигенна мимикрия, епитопно разширение, автоимунитет, пемфигус

 

Адрес за кореспонденция:

Д-р Георги Чернев

Отделение по дерматология и имунология

Академична болница

към Университета "Мартин Лутер"-Хале Витенберг

Аненвег 38,

06847 Десау, Германия

GSM: 0049 1622 64 38 15

e-mail: georgi_tchernev@yahoo.com.de

 

e-mail: ubulms@gmail.com
телефон 0897 07 18 68