Проспективно проучване на ефективността на алгоритъм за предоперативна подготовка при пациенти с повишен риск за нежелани алергични/анафилактични реакции

Ст. Краева, Т. Кралимаркова, М. Хасани, Р. Рачева, Т.Мустаков, В. Димитров, Т. Ал. Попов

БР.4 / 2007 ТОМ 58 - ОРИГИНАЛНИ СТАТИИ

Резюме:
   Алергичните реакции към лекарства се осъществяват по различни механизми и могат да протекат с различна клинична картина и степен на тежест. Когато те се проявят спрямо медикаменти, използвани за анестезия по време на хирургически интервенции, или спрямо рентген-контрастни вещества, те могат да застрашат живота на пациентите. Целта на проучването бе да се постави начало на дългосрочно проспективно проучване на ефективността на алгоритъм за профилактика на алергични реакции при хирургични интервенции и рентген-контрастни изследвания, което да бъде основа за създаване на национален стандарт.
Това бе отворено и проспективно проучване, в което са включени 120 последователно консултирани пациенти: 102 възрастни (71 жени) и 18 деца (8 момичета). Всички те бяха разпитани според въпросник, насочен за разкриване на атопична нагласа, и им бяха извършвани скарификационни проби с медикаментите, които биха били използвани при предстоящата интервенция. В зависимост от данните от анамнезата и резултатите от кожно-алергичните проби те бяха класифицирани като пациенти с наличен теоретичен риск от алергична реакция и пациенти с анафилактогенен риск, като на първите бе предписвана профилактика с Н1-блокер, а на вторите – профилактика с комбинация от Н1-и Н2-блокери. Десетина дни след интервенцията в телефонно интервю пациентите бяха разпитвани за евентуални проблеми, които биха могли да бъдат алергични или да се дължат на приеманите профилактично антихистамини.
При нито един пациент, дете или възрастен, не са се проявили интраоперативно проблеми, които биха могли да бъдат асоциирани с алергия. При 2 деца (11,1%) и при 3 възрастни (2,9%) в следоперативния период е имало оплаквания, като вероятността да бъдат свързани с алергия е била много ниска. Нито при децата, нито при възрастните са били констатирани симптоми, които биха могли да бъдат израз на странични явления към прилаганите медикаменти.
Използваният от нас алгоритъм за оценка на риска от алергична медикаментозна реакция и основаващата се на тази оценка подготовка с антихистаминови средства се оказаха адекватни при 120 пациенти, 18 от които деца.
Ключови думи: Медикаментозна алергия, анафилаксия, антихистамини, анестетици, рентген-контрастни вещества


Кореспонденция:

Д-р Т. Ал. Попов
Клиника по алергология и астма
УМБАЛ „Александровска”
ул. Св. Георги Софийски  № 1
София 1431
тел. (02) 9230397
факс (02) 9230621
е-mail: tedpop@rtb-mu.com

e-mail: ubulms@gmail.com
телефон 0897 07 18 68